Fitochemikalia z roślin jako środki pomocnicze w COVID-19 z odniesieniami do badań naukowych.
Zaktualizowano: 4 kwi 2021
Fitochemikalia lub chemikalia „roślinne” odnoszą się do wielu różnych związków, w tym węglowodanów, lipidów, fenoli, terpenoidów, alkaloidów i innych związków zawierających azot.
Podobnie jak w przypadku suplementów diety, wiele fitochemikaliów może mieć również właściwości przeciwzapalne, immunomodulujące i przeciwwirusowe. W rzeczywistości wiele z tych fitochemikaliów zostało wcześniej ocenionych pod kątem wykorzystania w przypadku wirusów z rodziny koronawirusów i może okazać się korzystne w badaniach z COVID-19.
Fitochemikalia z roślin, które mogą być korzystne jako środki pomocnicze w COVID-19 na podstawie przeglądu dodatkowych terapii dla COVID-19 z opublikowanego 16 lutego 2021 r. artykułu w International Journal of Molecular Sciences :



Skróty: EC50 = efektywne stężenie związku potrzebne do zahamowania efektu cytopatycznego do 50% wartości kontrolnej; IC50 = hamujące stężenie związku do osiągnięcia 50% hamowania; CC50 = cytotoksyczne stężenie związku, które zmniejszyło żywotność komórek do 50%; SI = wskaźnik selektywności (= CC50 / EC50); MIC = minimalne stężenie hamujące; fRHK-4 = płodowa nerka rezus-4; 3CLpro = proteazy podobne do 3C; TET = alkaloidy bis-benzyloizochinolinowe tetrandryna; FAN = fangchinolina; CEP = cephrananthine.
Odniesienie w badaniach naukowych [ 50,93,94 ][ 103 ][ 101 ][ 96 ][ 97 ][104,105 ][104 ][104,106 ][ 98 ][ 100][ ιο7 ][ 101 ][ 108 ][ 99 ][ 109 ][ 110 ][ 95 ][ 111 ][ 50 ][ 112 ][ 113 ]
Najczęściej badanym związkiem fitochemicznym była glicyryzyna, saponina triterpenowa pozyskiwana z lukrecji [ 50 , 93 , 94 ]. Badania in vitro wykazały, że wskaźnik selektywności (SI) około> 67 przy stosowaniu glicyryzyny; jednak najsilniejszym badanym fitochemicznie okazała się likoryna (SI = 954) [ 95].
Wspólnym celem dla wielu tych przeciwwirusowych fitochemikaliów była proteaza podobna do 3C (3CLpro). 3CLpro jest główną proteazą odgrywającą ważną rolę w replikacji wirusa koronawirusów. Fitochemikalia, takie jak sinigryna, aloe-emodyna (366 µM) i hesperetyna z ekstraktów z korzenia Isatis indigotica osłabiły aktywność rozszczepiania 3CLpro w teście komórkowym [ 96 ]. Amentoflawon z Torreya nucifera , eukaliptus wyizolowany z Lonicera japonica , ginsenozyd-Rb1 z żeń-szenia Panax i wodny ekstrakt z Houttuynia cordata [ 97 , 98 , 99] są również związane z obniżeniem aktywności 3CLpro. Aescyna, ważny składnik Aesculus hippocastanum, RH121 z rabarbaru chińskiego ( Rheum palmatum ), flawonoidy, takie jak herbacetyna, rhoifolina i pektolinaryna z Litchi chinensis oraz inne podobne związki fitochemiczne, takie jak kwercetyna, izobawaschalkon, 3-β-D-glukozid i hamują również proaktywność 3CL SARS-CoV [ 99 , 100 , 101 , 102 ].
Warto zauważyć, że badania były ograniczone ze względu na ich projekty in vitro i heterogeniczne; dlatego też użyteczność kliniczna tych fitochemikaliów nie jest jeszcze znana.
Donoszono również, że flawonoidy z zielonej herbaty Camellia sinensis , wyciąg z pochrzynu chińskiego Dioscoreae rhizoma , Taxillus chinensis i Cibotium barometz odgrywają ważną rolę w hamowaniu aktywności proteazy SARS-CoV 3CL i mogą mieć potencjalne działanie przeciwwirusowe przeciwko SARS-CoV [ 104 , 107 , 114 ] .
Artimisinin z Artemisia annua, ekstrakt z Pyrrosia lingua i Lindera agregata hamowały wywoływane przez SARS-CoV efekty cytopatyczne w komórkach vero [ 95 ].
Rośliny lecznicze, takie jak Stephania tetrandra , Scutettaria baicalensis, a Toona sinensis były również zgłaszane jako hamujące replikację wirusa SARS-CoV [ 39 , 103 , 108 ]. Według doniesień mirycetyna z Myrica nagi i scutelaryna z Scutellaria barbata hamują helikazę SARS-CoV, co ostatecznie obniża aktywność ATPazy, co może być odpowiedzialne za ich potencjalne działanie przeciwwirusowe przeciwko SARS-CoV [ 108 ].
Kaempferol i jego pochodne, które są obecne w kilku gruszach, w tym w kaktusie Opuntia , juglanach z Juglans regia , emodynie z Cassia tora, lub sam jego ekstrakt, sugerowano hamowanie białka kanału 3a SARS-CoV ze względu na ich działanie przeciwwirusowe [ 107 , 115 ].
Podobnie jak bamlamiwimab, donoszono, że tetra-O-galloilo-β-D-glukoza i luteolina pochodzące odpowiednio z Galla chinensis i Veronicalina riifolia hamują wiązanie białka kolca SARS-CoV, które zapobiega przedostawaniu się wirusa do komórki gospodarza [ 110 ].
Stwierdzono również, że kurkumina z Curcuma longa , oleanane triterpeny z Camellia japonica i ekstrakt z goryczki wiosennej Gentiana scabra obniżają replikację i proliferację SARS-CoV [ 107 , 112 , 113].
Rutynowe stosowanie tych fitochemikaliów nie może być zalecane poza badaniami, ponieważ konieczne są dalsze badania w celu wyjaśnienia ich potencjalnych korzyści w leczeniu i zapobieganiu COVID-19. Oceniono również kilka żywności funkcjonalnej pod kątem stosowania z koronawirusami, a także innymi wirusami układu oddechowego [ 116 ]. Przykładami tego są glycyrrhizin izolowana z Glycyrrhiza glabra, kwas taninowy, 3-izoteaflawina-3-galusan (TF2B) z C. sinensis [ 93 , 117 ].
Podano również, że imbir ( Zingiber officinale ) ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe [ 118]. W badaniu in vitro wykorzystującym świeży i suszony imbir stwierdzono, że świeży imbir w stężeniu 300 μg / ml zmniejsza tworzenie się blaszek ludzkiego wirusa syncytialnego układu oddechowego o 12,9%. Suszony imbir nie był w stanie zahamować tworzenia się płytki nazębnej wirusa. Uważa się, że imbir może zapobiegać wczesnej replikacji wirusa poprzez blokowanie przyczepiania się wirusa i wnikania do komórek. Te fitochemikalia wymagają walidacji w drodze dalszych badań ich skutków klinicznych u pacjentów z COVID-19, mimo że odgrywają obiecującą rolę w eksperymentalnych badaniach przedklinicznych.
Miód to żywność funkcjonalna, która ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwzapalne [ 119 ]. Dzieje się tak, ponieważ oprócz cukrów miód zawiera aminokwasy, enzymy, witaminy, minerały, kwasy fenolowe i flawonoidy. Badanie in vitro wykorzystujące zakażone grypą komórki psiej nerki Madine-Darby (MDCK) wykazało, że Manuka ( Leptospermum scoparium)) miód poprawiał przeżywalność komórek i hamował replikację wirusa. Wykazane 50% stężenie hamujące (IC50) dla miodu Manuka wynosiło 3,6 ± 1,2 mg / ml, przy SI 22,9. Co ciekawe, SI dla kontroli (zanamiwir) wynosiło> 3,53 x 103. Dodatkowo, gdy był stosowany w połączeniu z inhibitorami neuraminidazy, IC50 zanamiwiru i oseltamiwiru były zmniejszone.
Inne badane pokarmy funkcjonalne dla wirusa grypy obejmują kilka jagód (malina, truskawka, borówka brusznica i borówka czarna), białka sojowe i kiełki brokułów [ 120 , 121 , 122 ]. Kiełki brokułów są bogate w prekursory przeciwutleniaczy sulforafanowych, które mogą wpływać na komórki NK, obniżając poziom RNA wirusa grypy i obniżając poziom infekcji [ 122 ].
Dodatkowe badania są również wymagane przed zaleceniem stosowania żywności funkcjonalnej; jednak ryzyko może być minimalne w przypadku dodawania standardowych ilości takiej żywności do diety.
link do całego artykułu:
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/4/1963/htm