top of page

Monstera deliciosa. Pyszny potwór. Nieznane właściwości lecznicze.

Zaktualizowano: 2 lis 2020

Monstera to coraz bardziej popularna roślina ozdobnych widywanych w naszych mieszkaniach. Z uwagi na rozmiary często stawiana w pomieszczeniach biurowych lub salonach dużych domów. Jest piękną rośliną o smakowitych dojrzałych owocach i jednocześnie niebezpieczną.



Owiana złą sławą rośliny trującej

Monstera deliciosa kwitnie pięknym kwiatostanem, a jej owoce są nie tylko jadalne, ale wręcz smaczne.

Pochodzi z dżungli Ameryki Środkowej, od południowego Meksyku po Panamę.Ludzie wprowadzili go w wielu innych tropikalnych rejonach świata.

W Polsce jest przede wszystkim uważana za roślinę trującą ze względu na niebezpieczne związki, a dokładnie szczawian wapnia znajduje się w zielonych częściach rośliny, dlatego kontakt z nimi mogą powodować podrażnienie ciała oraz błon śluzowych.

W żadnym wypadku nie powinno się ich zrywać, nie mówiąc już o gryzieniu czy żuciu. Toksyczny szczawian wapnia występuje również w owocnikach monstery, ale tylko młodych.

Pamiętajmy więc o kilku zasadach, które mogą nam oszczędzić kłopotów: jeśli roślina obrodziła owocami, możemy je spożywać tylko wtedy, gdy są mocno dojrzałe.

Młode owocniki zawierają sok o dużym stężeniu tej szkodliwej substancji. Jeśli dostanie się ona do ust, może wywołać zapalenie błon śluzowych jamy ustnej i gardła połączone z dużym obrzękiem tkanek.

W takiej sytuacji należy płukać usta wodą, a następnie zgłosić się do lekarza.


Bardzo zdrowy i pyszny owoc potwora

Owoc potwora jest dość duży i może osiągnąć do 25 cm długości, o średnicy 3 lub 4 cm. Wygląda jak zbyt duży zielony stożek lub kukurydza z zielonymi łuskami na powierzchni. Te łuski są podobne do tych, które można znaleźć na owocach pokrewnych roślin z rodziny Arum. Są zbudowane z sieci szczawianu wapnia , tworząc struktury zwane Raphides lub Trichosclereids. Kiedy łuski zaczynają się unosić, owoc wydziela silny zapach. To właściwie znak, że owoc potwora jest gotowy do cięcia, aby szybciej dojrzeć.

Łuski nie są jadalne i muszą zostać usunięte, chociaż i tak spadną, gdy owoce dojrzeją. Miąższ wygląda bardzo podobnie do ananasa i można go jeść po usunięciu go z rdzenia na środku. Smak jest również bardzo podobny do ananasa lub owocu jackfruit .

Niedojrzałe owoce potworów nie są jadalne i po spożyciu powodują podrażnienie gardła ze względu na zawartość szczawianu potasu . Z tego samego powodu sok rośliny podrażnia skórę, powodując wysypkę . Ten sam toksyczny związek znajduje się również w łuskach pokrywających owoce.

Podobnie jak guawa lub marakuja , smak owocu może być zmienny. W zależności od dojrzałości owoców smaki mogą nie być takie same. Owoc potwora jest bardzo bogaty w witaminę C , silny przeciwutleniacz, o którym wiadomo, że zwiększa aktywność układu odpornościowego .


https://www.zielonabombonierka.pl/pyszna-monstera-czyli-jak-zjadlam-urban-jungle-i-przezylam/

Owoce Monstera deliciosa zapewnia wysoką dawkę potasu i witaminy C i mało kalorii. Z tego powodu smoothie przygotowane z owoców potworów jest dość popularne wśród sportowców, którzy chcą mieć większą siłę i podnieść poziom energii. Ten koktajl najlepiej spożywać przed okresem intensywnego wysiłku, taki jak bieganie, pływanie, wspinaczka lub jazda na rowerze. Zapewnia również użyteczną mieszankę składników odżywczych dla osób z rakiem, którzy wyzdrowieli po okresie radioterapii.


Dojrzały owoc potwora jest absolutnie pyszny, a jego miąższ wewnętrzny smakuje jak egzotyczna mieszanka banana i ananasa.Można go jeść na surowo, czasem z dodatkiem śmietany.Kawałki surowych owoców mogą służyć jako składniki każdego rodzaju sałatki, lodów lub mieszanki owocowej.Łatwym sposobem oddzielenia miazgi jest krojenie przekrojów owoców.Twardy rdzeń owoców potworów można następnie łatwo usunąć kciukiem.Możliwe jest również zrobienie konfitury z owoców potwora.Zwykłym sposobem jest gotowanie miazgi przez 10 minut, a następnie dodanie cukru lub miodu, a także soku z limonki. Mieszankę należy ponownie gotować przez około 20 minut, aż będzie gotowa do przeniesienia do czystych słoików.



Lecznicze zastosowanie innych części rośliny

Każdy zielarz wie, że zioła mogą skrywać drogocenne właściwości lecznicze ale niewłaściwie użyte moga okazać się toksyczne. Tak też jest z Monsterią. Okazuję się, że w krajach Ameryki Południowej jest ona rośliną prozdrowotną.

Kilka części rośliny wykorzystano do celów leczniczych na całym świecie. Mieszkańcy karaibskiej wyspy Martyniki przygotowują lekarstwo na jadowite ukąszenie węży z korzeni potwora. Korzenie (lub czasem liście) są używane w Meksyku do przygotowania naparu stosowanego w artretyźmie. W Brazylii rany kauteryzuje się (przypala chemicznie lub termicznie) pastą wykonaną z tłuczonych liści owoców potwora. Podsumowując, niektóre części rośliny są skutecznym lekarstwem na wiele chorób, takich jak stłuczenia, kaszel, gorączka lub niektóre rodzaje infekcji. Zastosowanie w produkcji Roślina nie ma wielu zastosowań przemysłowych, ale miejscowi w Peru i Meksyku zbierają korzenie w celu produkcji koszy lub lin. Jest to również popularna ozdobna roślina ogrodowa w Kolumbii, ze względu na jej atrakcyjne duże liście i kwiaty.




511 wyświetleń0 komentarzy