top of page

Niewinny popcorn pełen toksyn - czyli jak trujemy nasze dzieci

Popcorn jest jedną z najbardziej lubianych i najchętniej spożywanych przekąsek. Kochają go kinomanii, kochają go dzieci. Ale w zależności od tego, jak robisz popcorn i jakich ziaren używasz, może stać się on źródłem ekspozycji na toksyny i powodować z czasem wiele chorób. W tym artykule przedstawiono różne rozwiązania do wytwarzania nietoksycznego i niskokalorycznego popcornu.







Toksyczna torebka na popcorn:

Substancja chemiczna używana do wyściełania torebek z popcornem do kuchenek mikrofalowych o nazwie PFOA ( kwas perfluorooktanowy ) została powiązana z różnymi skutkami zdrowotnymi, w tym rakiem, niską liczbą plemników i chorobami tarczycy. PFC można znaleźć w różnych opakowaniach żywności, w tym w pudełkach po pizzy , produktach higieny osobistej, płaszczach przeciwdeszczowych i dywanikach odpornych na plamy.


Kwas perfluorooktanowy (PFOA)

  • Zidentyfikowany przez EPA jako „prawdopodobny czynnik rakotwórczy ” w 2005 r .

  • Teflon i inne nieprzywierające chemikalia znane jako chemikalia PFAS są powiązane z poważnymi zagrożeniami dla zdrowia, takimi jak rak i choroby tarczycy .

  • Ta klasa chemikaliów jest również określana jako wieczna substancja chemiczna. Badania pokazują, że pozostaje w naszych ciałach przez lata.

  • Kilka marek popcornu do kuchenek mikrofalowych usunęło chemikalia PFOA ze swoich toreb, ale nie wiemy, które z nich, ponieważ chemikalia nie są wymienione na etykiecie.

  • W raporcie przetestowano siedem marek popcornu do mikrofali i udało się ustalić, że dwie z nich zawierają PFOS powyżej progu.

Toksyczne opary:


Jeśli lubisz zapach popcornu prosto z kuchenki mikrofalowej, niestety mam dla Ciebie złą wiadomość… Zapach sztucznego masła uwalnia całą masę chemikaliów. Woreczki z popcornem w kuchence mikrofalowej wytwarzają parę, która przepływa przez nasze nosy i unosi w powietrzu kilkanaście substancji chemicznych. Substancja chemiczna używana do wytwarzania aromatu masła w popcornu do kuchenki mikrofalowej, diacetyl , spowodowała poważne problemy z oddychaniem u pracowników w fabrykach popcornu. Problemy zdrowotne, z jakimi borykali się pracownicy, stały się tak widoczne, że zaczęli nazywać je „płucami popcornu”.


Diacetyl

  • Toksyna oddechowa związana ze sztucznym aromatem masła

  • Ciepło z mikrofali powoduje, że paruje i rozprasza się w powietrzu

  • Diacetyl powoduje problemy zdrowotne, gdy jest wdychany, a nie spożywany.

  • Przewlekłe narażenie może podrażniać i uszkadzać płuca.

  • Jest to związane z chorobą zwaną popcornem płuca


Inne związki chemiczne:

  • TBHQ

Przerażający środek konserwujący, który w bardzo małych ilościach jest powiązany z ADHD, astmą, alergiami i zawrotami głowy.


  • Naturalny i sztuczny smak

Ukrytymi składnikami mogą być MSG lub Diactyl itp. Nie wiemy tego na pewno, ponieważ nie trzeba ujawniać, co wchodzi w skład aromatów.


  • Konserwanty

Kukurydza GMO: Większość konwencjonalnego popcornu w Stanach jest wytwarzana z kukurydzy modyfikowanej genetycznie. Niedawne dochodzenie przeprowadzone przez USDA wykazało, że nie zatwierdzona genetycznie zmodyfikowana pszenica w Oregonie, prawie piętnaście lat po jej pierwszym użyciu. Pamiętajmy, że w dużych sieciach możemy kupić popcorn amerykański, czy aby na pewno bez GMO?


Pozostałości pestycydów:

W Europie 90 proc. kukurydzy wykorzystywanej do produkcji popcornu nie jest genetycznie modyfikowana, jednak w popcornie mogą znajdować się pozostałości pestycydów, dlatego warto wybrać popcorn ekologiczny. Z badań wynika, że w kukurydzy uprawianej na popcorn znalazło się 15 różnych pozostałości pestycydów. Pięć z nich to substancje rakotwórcze, 9 to substancje zaburzające gospodarkę hormonalną, a 5 to neurotoksyny. Malation, trucizna nerwów występująca w 34% kukurydzy, jest środkiem owadobójczym, który wpływa nie tylko na centralny układ nerwowy, ale także na układ odpornościowy, nadnercza, wątrobę i krew. Narażenie na malation powoduje również mutacje u ludzi i zwierząt.


Alergiczny:

Popcorn może wywoływać objawy alergii, takie jak jak obrzęki ust czy trudności w oddychaniu. Poza tym nie powinny go spożywać osoby z nieswoistymi stanami zapalnymi jelit, ponieważ podrażania przewód pokarmowy i wywołuje niepożądane reakcje.


Kaloryczny:

Wszystkie korzystne właściwości popcornu mogą być zniweczone sposobem przyrządzania z użyciem oleju i dodaniem soli, masła lub karmelu w wersji na słodko. Przez to prażone ziarenka stają się bardziej kaloryczne, a ich nadmierne spożycie może powodować tycie, problemy z układem krążenia. Nadmiar tłuszczu i sodu zawiera popcorn serwowany w kinie oraz sprzedawany w marketach jako gotowy, posolony produkt.


Czy popcorn jest zawsze zły?


Popcorn wcale nie musi być szkodliwy, a wręcz przeciwnie może korzystnie wpływać na zdrowie. Poprawia trawienie, chroni przed chorobami serca, a nawet nowotworami. Dodatkowo popcorn jest źródłem polifenoli - związków o działaniu przeciwutleniającym, które zmiatają wolne rodniki.


Czysty popcorn nie jest więc tak kaloryczny, jak chipsy czy paluszki, zwłaszcza że jest lekki i na 100 g produktu przypada duża objętość ziarenek, a szklanka to zaledwie 30 kalorii.

Dzięki dużej zawartości błonnika popcorn może wspomagać proces trawienia, sycić na dłuższy czas i zapobiegać wzdęciom. Nie będzie skutkował zbędnymi kilogramami, jeśli będziemy spożywać go z umiarem.




Jak zdrowo zrobić popcorn?


Bez względu na to, jakiej metody używasz do robienia popcornu, pierwszym krokiem do zrobienia nietoksycznego popcornu jest użycie ekologicznych ziaren.


Garnek i ziarenka


Wystarczy użyć do tego suchych ziarenek kukurydzy i uprażyć w garnku pod przykryciem jak to robiliśmy we wczesnych latach 90. Nie jest potrzebny do tego olej, ale można użyć go w niewielkiej ilości, by ziarna nie przywierały do naczynia. Przekąskę można ewentualnie doprawić ziołami.


Uniknaj oczywiście tych garnków, które są wykonane w całości z aluminium lub mają jakiekolwiek elementy z tworzywa sztucznego.


Maszyny do popcornu (popcorn poppers)



Robienie popcornu powietrzem jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowania popcornu , ponieważ nie zawiera oleju, który może zwiększyć zawartość tłuszczu i kalorii w przekąsce. Na takie maszyny również należy uważać. Większość wykonane jest z plastiku, najczęściej z poliwęglanu, ponieważ jest mocny i prawie nietłukący. Ale wiemy, że tworzywa poliwęglanowe zawierają BPA . Istnieje również możliwość narażenia na plastyfikatory, takie jak ftalany. Które maszynki więc wybrać? Kupno silikonowych maszynek jak na razie brzmi najbardziej rozsądnie na dzisiejszy stan naszej wiedzy.


Silikonowy ekspres do popcornu kuchennego jest nietoksyczny , wolny od BPA, w 100% z silikonu spożywczego. Maszynka do popcornu i pokrywka są łatwe do czyszczenia, można je używać w kuchence mikrofalowej, zmywarce, zamrażarce i piekarniku (do temperatury 230 stopni Celsjusza).

Warto podkreślić, że naczynia i akcesoria silikonowebezpieczne dla zdrowia. Ich odporność na wysokie temperatury sięga aż 260 stopni C. Co więcej, niestraszny im drugi biegun termiczny – zniosą nawet -40 stopni C! Generalnie rzecz biorąc,