top of page

Brudna dwunastka 2022: Sprawdź czy jesz najbardziej zanieczyszczone pestycydami produkty?

The Environmental Working Group opublikowała swoją listę Parszywej dwunastki z 2022 r., „Przewodnik po pestycydach w produkcji”, która stanowi solidne przypomnienie, że wciąż mamy wiele do zrobienia, jeśli chodzi o czystość naszej żywności. W tym roku raport wykazał, że prawie 70 procent próbek nieorganicznych dało wynik pozytywny na obecność co najmniej jednego pestycydu. I uwaga! nawet pojedyncze próbki jarmużu, kapusty czy gorczycy zawierały aż do 21 różnych pestycydów!!!


Obejmuje to substancję chemiczną o nazwie Dacthal, którą Unia Europejska zakazała ponad dekadę temu. Jest wymieniony jako potencjalny czynnik rakotwórczy dla ludzi i nadal legalny do stosowania w Stanach Zjednoczonych, wraz z dziesiątkami innych substancji chemicznych związanych z rakiem, zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi, otyłością i neurotoksycznością u ludzi. Pamiętajmy, że nasze pożywienie przyjeżdża do nas z całego świata! I to co zabronione w Europie, może znaleźć się w prostej lub przetworzonej formie również na polskich stołach i naszych brzuchach.






Na szczęście raport EWG zawiera również listę „Clean 15”, która identyfikuje produkty nieorganiczne, które są najmniej skażone poziomami pestycydów. Radzę wybierać i uprawiać produkty ekologiczne tak często, jak to możliwe, ale jeśli masz ograniczony budżet lub Twój wybór jest ograniczony, te listy pomogą Ci skupić uwagę na unikaniu najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw. Ponieważ jedno jest jasne: większość z nas potrzebuje więcej warzyw i owoców w naszej diecie.


Kluczowe ustalenia raportu 2022

  • The Environmental Working Group przeanalizowała dane USDA dotyczące pozostałości pestycydów i stwierdziła, że ​​prawie 70 procent pobranych próbek produktów nieekologicznych dało wynik pozytywny na zanieczyszczenie pestycydami.

  • Mycie i obieranie produktów nie usunie wszystkich pozostałości pestycydów. Dane do tego raportu pochodzą z testów pozostałości pestycydów USDA i FDA z owoców i warzyw testowanych w sposób, w jaki są one zwykle spożywane. „Oznacza to, że jest umyte ( w stosownych przypadkach) obrane” – wyjaśnia dr Alexis Temkin, współautor raportu. „Na przykład banany są obierane przed testowaniem, a jagody i brzoskwinie są myte”.

  • Ponad 90 procent próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektarynek i zielonych warzyw liściastych dało wynik pozytywny na obecność dwóch lub więcej pestycydów.

  • Próbki szpinaku zawierały średnio 1,8 raza więcej wagowo pozostałości pestycydów niż jakakolwiek inna testowana uprawa.

  • Pozostałości pestycydów neonikotynoidów, znanych ze szkodliwości dla owadów zapylających, wykryto w/na prawie jednej piątej owoców i warzyw spożywanych przez ludzi i mogą zaszkodzić rozwijającemu się płodowi i dzieciom.

  • Pozostałości co najmniej jednego z trzech pestycydów neonikotynoidowych zakazanych w Unii Europejskiej – imidaklopridu, klotianidyny i tiametoksamu – znaleziono w ponad połowie próbek ziemniaków, szpinaku i sałaty przebadanych w Stanach Zjednoczonych.

  • Zanieczyszczenie neonikoinoidami wykryto również w ponad jednej czwartej próbek amerykańskich wiśni, arbuzów i truskawek.

Lista brudna dwunastka 2022



Parszywa dwunastka EWG

  1. Truskawki

  2. Szpinak

  3. Jarmuż/Collard Greens/Musztarda Greens

  4. Nektarynki

  5. Jabłka

  6. Winogrona

  7. Zwykła i Ostra Papryka

  8. Wiśnie

  9. Brzoskwinie

  10. Gruszki

  11. Seler

  12. Pomidory


Lista czysta piętnastka 2022


Czysta15

Lista Clean 15 obejmuje produkty, które są najmniej skażone pestycydami.


Oto lista Clean 15 2022:

  1. Awokado

  2. Słodka Kukurydza*

  3. Ananasy

  4. Cebule

  5. Papaje*

  6. Mrożony Słodki Groszek

  7. Szparag

  8. Melon spadziowy

  9. Kiwi

  10. Kapusta

  11. Grzyby

  12. Kantalupa

  13. Mango

  14. Arbuz

  15. Słodkie ziemniaki

* Uwaga: niektóre słodkiej kukurydzy, papai i dyni sprzedawanej w Stanach Zjednoczonych są GMO, więc wybieraj produkty organiczne, aby uniknąć GMO.


Niepokojąca strona cytrusów


EWG podnosi również czerwone flagi, jeśli chodzi o nieorganiczne cytrusy, mimo że cytrusy nie znalazły się na liście Parszywa dwunastka. Organizacja odkryła, że ​​prawie 90% próbek cytrusów przeanalizowanych w 2020 roku dało pozytywny wynik na imazalil, środek grzybobójczy, który może wpływać na poziom hormonów. Agencja Ochrony Środowiska nazwała ten fungicyd „prawdopodobnym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi”.

Własne testy USDA z 2019 roku dotyczące mandarynek wykazały, że ponad 95% dało wynik pozytywny również dla imazalilu.

To podkreśla fakt, że musimy niepokoić się nie tylko liczbą różnych pestycydów w naszej żywności, ale także siłą działania i poziomem zagrożenia chemikaliów.

EWG przeprowadziła również niezależne testy pestycydów na owocach cytrusowych i znalazła imazalil, fungicyd związany z rakiem i zaburzeniami hormonalnymi, w prawie 90 procentach próbek. Ważne jest, aby pamiętać, że substancja chemiczna została wykryta na obranych pomarańczach i znaleziono ją na poziomie prawie 20 razy wyższym niż zalecany przez EWG limit w celu ochrony zdrowia dzieci.


Uważaj na zafałszowane rodzynki



Ogólnie rzecz biorąc, EWG koncentruje się na wynikach testów świeżych produktów USDA. Ale w 2020 roku EWG włączyło suszone owoce do swoich rankingów.

A to, co odkryła organizacja, jest zaskakujące, a tym bardzie