The Environmental Working Group opublikowała swoją listę Parszywej dwunastki z 2022 r., „Przewodnik po pestycydach w produkcji”, która stanowi solidne przypomnienie, że wciąż mamy wiele do zrobienia, jeśli chodzi o czystość naszej żywności. W tym roku raport wykazał, że prawie 70 procent próbek nieorganicznych dało wynik pozytywny na obecność co najmniej jednego pestycydu. I uwaga! nawet pojedyncze próbki jarmużu, kapusty czy gorczycy zawierały aż do 21 różnych pestycydów!!!
Obejmuje to substancję chemiczną o nazwie Dacthal, którą Unia Europejska zakazała ponad dekadę temu. Jest wymieniony jako potencjalny czynnik rakotwórczy dla ludzi i nadal legalny do stosowania w Stanach Zjednoczonych, wraz z dziesiątkami innych substancji chemicznych związanych z rakiem, zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi, otyłością i neurotoksycznością u ludzi. Pamiętajmy, że nasze pożywienie przyjeżdża do nas z całego świata! I to co zabronione w Europie, może znaleźć się w prostej lub przetworzonej formie również na polskich stołach i naszych brzuchach.
Na szczęście raport EWG zawiera również listę „Clean 15”, która identyfikuje produkty nieorganiczne, które są najmniej skażone poziomami pestycydów. Radzę wybierać i uprawiać produkty ekologiczne tak często, jak to możliwe, ale jeśli masz ograniczony budżet lub Twój wybór jest ograniczony, te listy pomogą Ci skupić uwagę na unikaniu najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw. Ponieważ jedno jest jasne: większość z nas potrzebuje więcej warzyw i owoców w naszej diecie.
Kluczowe ustalenia raportu 2022
The Environmental Working Group przeanalizowała dane USDA dotyczące pozostałości pestycydów i stwierdziła, że prawie 70 procent pobranych próbek produktów nieekologicznych dało wynik pozytywny na zanieczyszczenie pestycydami.
Mycie i obieranie produktów nie usunie wszystkich pozostałości pestycydów. Dane do tego raportu pochodzą z testów pozostałości pestycydów USDA i FDA z owoców i warzyw testowanych w sposób, w jaki są one zwykle spożywane. „Oznacza to, że jest umyte ( w stosownych przypadkach) obrane” – wyjaśnia dr Alexis Temkin, współautor raportu. „Na przykład banany są obierane przed testowaniem, a jagody i brzoskwinie są myte”.
Ponad 90 procent próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektarynek i zielonych warzyw liściastych dało wynik pozytywny na obecność dwóch lub więcej pestycydów.
Próbki szpinaku zawierały średnio 1,8 raza więcej wagowo pozostałości pestycydów niż jakakolwiek inna testowana uprawa.
Pozostałości pestycydów neonikotynoidów, znanych ze szkodliwości dla owadów zapylających, wykryto w/na prawie jednej piątej owoców i warzyw spożywanych przez ludzi i mogą zaszkodzić rozwijającemu się płodowi i dzieciom.
Pozostałości co najmniej jednego z trzech pestycydów neonikotynoidowych zakazanych w Unii Europejskiej – imidaklopridu, klotianidyny i tiametoksamu – znaleziono w ponad połowie próbek ziemniaków, szpinaku i sałaty przebadanych w Stanach Zjednoczonych.
Zanieczyszczenie neonikoinoidami wykryto również w ponad jednej czwartej próbek amerykańskich wiśni, arbuzów i truskawek.
Lista brudna dwunastka 2022
Parszywa dwunastka EWG
Truskawki
Szpinak
Jarmuż/Collard Greens/Musztarda Greens
Nektarynki
Jabłka
Winogrona
Zwykła i Ostra Papryka
Wiśnie
Brzoskwinie
Gruszki
Seler
Pomidory
Lista czysta piętnastka 2022
Czysta15
Lista Clean 15 obejmuje produkty, które są najmniej skażone pestycydami.
Oto lista Clean 15 2022:
Awokado
Słodka Kukurydza*
Ananasy
Cebule
Papaje*
Mrożony Słodki Groszek
Szparag
Melon spadziowy
Kiwi
Kapusta
Grzyby
Kantalupa
Mango
Arbuz
Słodkie ziemniaki
* Uwaga: niektóre słodkiej kukurydzy, papai i dyni sprzedawanej w Stanach Zjednoczonych są GMO, więc wybieraj produkty organiczne, aby uniknąć GMO.
Niepokojąca strona cytrusów
EWG podnosi również czerwone flagi, jeśli chodzi o nieorganiczne cytrusy, mimo że cytrusy nie znalazły się na liście Parszywa dwunastka. Organizacja odkryła, że prawie 90% próbek cytrusów przeanalizowanych w 2020 roku dało pozytywny wynik na imazalil, środek grzybobójczy, który może wpływać na poziom hormonów. Agencja Ochrony Środowiska nazwała ten fungicyd „prawdopodobnym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi”.
Własne testy USDA z 2019 roku dotyczące mandarynek wykazały, że ponad 95% dało wynik pozytywny również dla imazalilu.
To podkreśla fakt, że musimy niepokoić się nie tylko liczbą różnych pestycydów w naszej żywności, ale także siłą działania i poziomem zagrożenia chemikaliów.
EWG przeprowadziła również niezależne testy pestycydów na owocach cytrusowych i znalazła imazalil, fungicyd związany z rakiem i zaburzeniami hormonalnymi, w prawie 90 procentach próbek. Ważne jest, aby pamiętać, że substancja chemiczna została wykryta na obranych pomarańczach i znaleziono ją na poziomie prawie 20 razy wyższym niż zalecany przez EWG limit w celu ochrony zdrowia dzieci.
Uważaj na zafałszowane rodzynki
Ogólnie rzecz biorąc, EWG koncentruje się na wynikach testów świeżych produktów USDA. Ale w 2020 roku EWG włączyło suszone owoce do swoich rankingów.
A to, co odkryła organizacja, jest zaskakujące, a tym bardziej, że kupując rodzynki warto sięgnąć po produkty ekologiczne. Rodzynki wypadły gorzej niż truskawki, nektarynki, jabłka i wiśnie. W rzeczywistości 99 procent rodzynek zawierało co najmniej dwa pestycydy, zgodnie z wersją raportu z 2020 roku.
„W tym roku USDA uwzględniła dane z testów na rodzynki i stwierdziła, że 99 procent konwencjonalnych rodzynek zawiera dwie lub więcej pozostałości pestycydów, a średnio jedna próbka zawierała 13 różnych pestycydów” – powiedział Temkin DrAxe.com. „Gdyby rodzynki znalazły się w naszych rankingach świeżych produktów, przewyższyłyby one truskawki jako żywność z największą ilością pozostałości pestycydów”.
Co ciekawe, pestycydy znaleziono nawet w ekologicznych rodzynkach, co skłoniło naukowców do odnotowania, że suszone śliwki mają zwykle mniej pestycydów niż zarówno tradycyjne, jak i organiczne rodzynki.
Końcowe przemyślenia
EWG opublikowała swoje coroczne listy Dirty Dozen i Clean 15, podkreślając owoce i warzywa, które najbardziej i najmniej mogą zawierać pozostałości pestycydów.
W tym roku truskawki ponownie znajdują się wysoko na liście zanieczyszczeń, ale szpinak i gruszki zostały również wyróżnione ze względu na ekstremalne pozostałości pestycydów.
W niezależnych testach prawie 90% przetestowanych nieorganicznych cytrusów zawierało ślady
Możesz podpisać petycję EWG, aby zakazać tej substancji chemicznej, oznaczonej jako „prawdopodobnie czynnik rakotwórczy dla ludzi”.
Rodzynki, suszony owoc, zawierały więcej zanieczyszczeń niż nawet truskawki. Nawet organiczne rodzynki były nieco zanieczyszczone, choć generalnie nie tak bardzo, jak wersje nieorganiczne.
Ta lista nie powinna w żaden sposób odstraszać Cię od jedzenia owoców i warzyw, ale powinna sprawić, że będziesz ostrożny wobec nowoczesnego rolnictwa chemicznego. Używanie chemikaliów do odymiania gleby i zabijania chwastów, drobnoustrojów i owadów ma pewne niepożądane skutki uboczne, w tym zabijanie zdrowia gleby i pożytecznych drobnoustrojów.
Pestycydy wiążą się z dziesiątkami problemów zdrowotnych, w tym z niektórymi nowotworami, objawami ADHD, autyzmu, choroby Parkinsona i wieloma innymi problemami.
Na szczęście istnieje związek między przejściem na żywność organiczną a obniżeniem poziomu pestycydów w organizmie.
Dostęp do żywności ekologicznej jest jednak kwestią równości, dlatego potrzebne są działania na szczeblu federalnym w celu poprawy dostępu do zdrowej żywności i zakazu stosowania niebezpiecznych chemikaliów w rolnictwie.
Comments