top of page

W chorobach nowotworowych zamień cukier na ksylitol.

Pierwsza zasada w komplementarnych metodach uzupełniających w chorobach onkologicznych brzmi ZERO CUKRU!!!


Cukier jak wiadomo od lat, sprzyja otyłości, próchnicy i cukrzycy. Jak wskazuje wiele badań wpływa także na rozwój choroby nowotworowej. Nagłe skoki poziomu glukozy we krwi, po spożyciu produktów zawierających cukry proste (słodycze, czekolady, napoje słodzone), powodują rozrost komórek rakowych i zwiększają ich zdolność wnikania do sąsiednich tkanek.



Pośrednio również na wiele sposobów obniża zdolność organizmu do walki z choroba. Rafinowany cukier aby został zmetabolizowany wypłukuje z naszego organizmu niezbędne do zachowania homeostazy witaminy i minerały.

Podczas metabolizmu cukrów rafinowanych tworzą się związki toksyczne (np. kwas pirogronowy) co powoduje w krótkim czasie obumarcie poniektórych komórek w organizmie, homeostaza zostaje zaburzona i rozwijają się choroby degeneracyjne.

Cukier obniża pH organizmu, w związku z tym organizm stara się regulować równowagę kwasowo-zasadową redystrybuując z tkanek minerały alkalizujące (np. Magnez, Wapń głównie z kości i zębów). Co powoduje szybszą utratę minerałów z organizmu i może przyczyniać się do próchnicy i osteoporozy.

Nadmiar cukru blokuje też przyswajanie cennych pierwiastków tj. selen lub cynk.

Cukier jest odpowiedzialny za powstawanie 50 róznych schorzeń (np. kamienie żółciowe i nerkowe, choroby trzustki, reumatoidalnych itd).

Cukier osłabia funkcje układu odpornościowego, stajemy się bardziej podatni na infekcje bakteryjne, pasożytnicze i grzybicze oraz mogą zostać pominięte błędne komórki nowo tworzące się, który pełnosprawny układ immunologiczny szybko by usunął. To może sprzyjać rozwinięciu się nowotworu.


W badaniu PET/CT około godziny przed badaniem pacjent otrzymuje radiofarmaceutyk – FDG w formie dożylnego zastrzyku. FDG - Fludeoksyglukoza jest to organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy, w której grupa hydroksylowa w pozycji 2 zastąpiona została atomem fluoru. FDG jest wchłaniane przez komórki jak glukoza, natomiast nie ulega dalszemu metabolizmowi. Co więcej, poziom gromadzenia FDG w komórce odpowiada poziomowi zużycia przez nią glukozy. Ponieważ jedną z cech komórek nowotworowych jest zwiększone zapotrzebowanie na glukozę, obszary patologicznego gromadzenia FDG, widoczne na obrazie PET/CT, mogą świadczyć o zachodzących w tym miejscu procesach nowotworowych.

Więc już samo zastosowanie glukozy w badaniach onkologicznych udowadnia nam dlaczego nie powinniśmy dostarczać komórkom nowotworowym dodatkowej puli energetycznej w postaci cukru!!


UWAGA! Cukier jest obecnie prawie we wszystkich produktach spożywczych, które kupujemy. Nie tylko w wyrobach cukierniczych ale też np. dodawany jest w znacznej ilosci do owsianki, płatków śniadaniowyc, jogurtów, suszonych owoców, ketchupu, mięsa, wędlin , kiełbas )!


Ze statystyk wynika że zjadamy co dzień nawet do 40 łyżeczek cukru, tylko o tym nie wiemy!!!!



Określeń na cukier w produktach spożywczych jest co najmniej 61 (Brązowy cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, syrop kukurydziany, słodzik kukurydziany, melasa, syrop ryżowy, krystaliczna fruktoza, dekstroza, organiczny odparowany sok z trzciny cukrowej, koncentrat soków owocowych, fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany, sacharoza).


Zacznijmy wiec czytać etykiety i wybierajmy produkty świadomie!


Osoby chore na nowotwory, powinny więc ograniczyć spożycie cukru do minimum lub zastąpić go słodzikiem, który nie wykazuje natywnego działania na organizm. Analizując działanie , indeks glikemiczny i cenę, najbardziej polecany jest ksylitol.

Ksylitol to biały krystaliczny, bezpostaciowy alkohol cukrowy i niskokaloryczny słodzik, który ma znikomy wpływ na poziom glukozy we krwi i insuliny w osoczu ze względu na swój unikalny metabolizm. Ksylitol zapobiega demineralizacji zębów i kości, zapaleniu ucha środkowego, infekcjom dróg oddechowych, stanom zapalnym i progresji raka.

W badaniach z 2020r. (N.Tomonobu , N. Komalasari i in.) dowiedziono iż dożylne wstrzyknięcie ksylitolu miało działanie hamujące rozwój nowotworów u myszy, do którego również w znacznym stopniu przyczynił się stres retikulum endoplazmatycznego (ER) wyzwalany przez ksylitol. Zaobserwowano również, że ksylitol skutecznie uwrażliwia komórki rakowe na leki chemioterapeutyczne.

Badania Ping Yang , Wu Jun Long i Li Wei z 2018 roku sugeruje, że guma do żucia z ksylitolem jest metodą skracania czasu do pierwszego wzdęcia, czasu do pierwszego wypróżnienia i POI u pacjentów poddawanych planowej otwartej proktektomii z powodu raka odbytnicy.

Dodatkowo w badaniach z 2020 nad korelacją Ksylitolu z ciężkością i czynnikami chorobotwórczymi COVID-19 oraz możliwym zastosowaniem terapeutycznym D-ksylozy i antybiotyków w leczeniu COVID-19, Antony Cheudjeu wykazał, że D-ksyloza i ksylitol wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwglikemiczne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne w infekcjach płuc, same lub w połączeniu z antybiotykami.


Ksylitol występuje w owocach i warzywach, ale w bardzo niskich stężeniach, co nie jest wystarczające, aby zaspokoić zapotrzebowanie konsumentów. Z biegiem czasu opracowano również inne metody, w tym katalizę chemiczną, biotransformację mikrobiologiczną i enzymatyczną, do produkcji na dużą skalę. Niemniej jednak produkcja na dużą skalę nadal boryka się z wysokimi kosztami produkcji. Dlatego cena za kilogram ksylitolu oscyluje w granicach 50zł.





Ksylitol dawniej wytwarzany był wyłącznie z drewna drzew liściastych. Najczęściej surowcem wejściowym było drewno brzozy, stąd nazwa „cukier brzozowy”. Tak naprawdę ksylitol powstaje z ksylanów, czyli polisacharydów występujących w ścianach komórkowych prawie wszystkich roślin. Pewne rośliny, np. drzewa liściaste zawierają go więcej niż inne. Do roślin bardzo bogatych w ksylany zalicza się również kukurydzę. Istnieje kilka sposobów by pozyskać ksylitol z roślin, różniących się od siebie jakością produktu wyjściowego oraz wpływem na środowisko naturalne.


Wybierajmy ksylitol ze sprawdzonego źródła, koniecznie fiński, nie sztucznie wytworzony- chiński - z domieszkami i GMO.


W ostatnich latach, dzięki postępom biotechnologii, okazało się, że produkcja ksylitolu z kolb kukurydzy jest tańsza niż z drewna brzozy. Metodę tę stosuje się masowo w Chinach. Również część firm z USA, Kanady i Europy importuje chiński ksylitol i sprzedaje go pod swoją marką. Z uwagi na kontrowersje wokół chińskiego ksylitolu wśród światowych konsumentów, nie udaje mu się jednak wyprzeć starszej konkurencji z Finlandii i oba produkty istnieją na rynku równolegle. Aby wydobyć ksylany z kolb kukurydzy wymagany jest pewien proces chemiczny – proces ten jednak jest inny dla surowca drzewnego niż dla kukurydzy. W przypadku kukurydzy ksylitol jest najczęściej produkowany przez komórki bakterii lub drożdzy, które wytwarzają ksylitol w procesie fermentacji. Drożdże te to najczęściej Candida tropicalis oraz Candida guilliermondii. Istnieje również rzadsza technologia produkcji ksylitolu z kolb kukurydzy przez kwasową hydrolizę biomasy, która w Finlandii nie jest stosowana ze względu na szkodliwość dla środowiska naturalnego. Inną częstą obawą dotyczącą ksylitolu pochodzącego z Chin jest fakt, że kukurydza uprawiana w Chinach może być modyfikowana genetycznie, aby uzyskać większą wydajność produkcji. Obawa ta bierze się z faktu, że Chiny należą obecnie do światowej czołówki producentów GMO. Ksylitol produkowany z kolb kukurydzy i importowany z Chin jest nieco tańszy od ksylitolu fińskiego. Ksylitol produkowany w Finlandii na dużą skalę od czasów II Wojny Światowej i spowodowanego nią niedoboru tradycyjnego cukru w tym kraju. Fińska technolgia produkcji ksylitolu polega na przetwarzaniu masy drzewnej z drzew liściastych, w tym przede wszystkim drewna brzozowego. Metoda ta również wymaga procesu chemicznego, ale nie wykorzystuje się w nim bakterii oraz grzybów. Surowiec wejściowy nie jest również GMO (genetycznie modyfikowanym organizmem).


DAWKOWANIE


Należy stopniowo przyzwyczajać organizm do ksylitolu, gdyż u niektórych osób może wywoływać wzdęcia i biegunki (organizm ma za mało enzymów do strawienia ksylitolu). Tak więc zaczynamy od minimalnych ilości, stopniowo zwiększając do 3 łyżeczek dziennie.


Ksylitol - przeciwwskazania


Jak podają naukowcy z amerykańskiego Urzędu ds. Żywności i Leków (FDA), ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Podobnie twierdzi również Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), który uznał nawet, że nie istnieje jego dzienna granica spożycia.

Mimo wszystko jednak nie należy przesadzać z ilością spożywanego ksylitolu. Nadmiar tego składnika w naszej diecie może doprowadzić do nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach, lekkich biegunek lub też skurczów. Działanie to jest na szczęście tylko tymczasowe, a nasz organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do jego zwiększonych dawek w całodziennym pożywieniu.

Warto wspomnieć, że na opakowaniach produktów, w których znajduję się ksylitol (i inne poliole) i przekracza on 10 proc. masy wyrobu, producent musi podać informację, mówiące o tym, że spożycie w nadmiernych ilościach ksylitolu może mieć efekt przeczyszczający.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania ksylitolu dotyczą również osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. W związku z tym, że niektóre testy prowadzone nad ksylitolem znajdują się jeszcze w toku badań, warto skonsultować wprowadzenie ksylitolu do diety dziecka z pediatrą.




44 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page