top of page

Co NAPRAWDĘ trafia do słoika Nutelli

Zaktualizowano: 25 sty 2023

Obraz przedstawiający prawdziwe składniki znanej i uwielbianej na całym świecie czekolady do smarowania szybko stał się viralem po tym, jak ujawniono zawartość Nutelli. Tego wiele osób się nie spodziewało. Zamiast zwykłego kremu czekoladowo-orzechowego na tym zdjęciu widać produkt jako 5 warstw głównych składników Nutelli w ich surowej postaci. Są to olej palmowy, kakao, orzechy laskowe, odtłuszczone mleko w proszku i pół słoika cukru.




Mówi się, że każda warstwa dokładnie odzwierciedla proporcje każdego składnika w słoiku Nutelli - i szokująco, połowa słoika jest wypełniona białym cukrem. Prawie 50% !!!!!


Chociaż Nutella nie potwierdziła ani nie zaprzeczyła, czy obraz jest dokładny, ponieważ twierdzi, że przepis jest ściśle tajny (!!!), informacje o wartościach odżywczych na każdym słoiku, a także na stronie internetowej, pokazują, że w każdej łyżce kremu znajduje się 8,5 g cukru , co oznacza, że ​​każdy 400g słoik zawiera ogromną ilość 227,2g cukru. Daje to 75 kostek cukru (3g) na słoik !!! Okazuje się, że ta ogromna ilość stanowi ponad połowę wagi słoika.


Innym ważnym składnikiem, który przyciągnął uwagę wielu ludzi, jest stosowanie oleju palmowego.

Ten obraz został opublikowany na początku tego tygodnia po doniesieniach, że Nutella może zostać wyjęta z supermarketów ze względu na jej „właściwości rakotwórcze”. Stało się tak po raporcie, przeprowadzonym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który stwierdził, że olej palmowy jest bardziej rakotwórczy niż jakikolwiek inny olej. Jednak od czasu doniesień Nutella zaprzeczyła twierdzeniom, że pasta do smarowania z orzechami laskowymi niesie ryzyko raka, twierdząc, że olej palmowy, którego używają w każdym słoiku, jest wysokiej jakości i bezpieczny do spożycia.

Mimo to jego stosowanie jest bardzo kontrowersyjne ze względu na ekologię, ponieważ ma poważne powiązania z wylesianiem głównych lasów deszczowych, a także niszczeniem ogromnych populacji dzikich zwierząt. Chociaż olej palmowy jest używany w ogromnej gamie popularnych produktów, od kosmetyków po żywność, nadmierne spożycie oleju ma poważny negatywny wpływ na świat przyrody.

Plantacje oleju palmowego zajmują obecnie ponad 27 milionów hektarów powierzchni Ziemi. Doprowadziło to do ogromnej utraty lasów i osiedli ludzkich, ponieważ obszary te zostały całkowicie zniszczone, aby zrobić miejsce dla plantacji ropy naftowej, które od tego czasu są określane jako „zielone pustynie”.


Mimo to Nutella opiera się na wykorzystaniu oleju palmowego, aby stworzyć charakterystyczną, gładką konsystencję, a także przedłużyć trwałość produktu. Nutella, produkowana przez Ferrero, twierdzi, że produkt nie byłby taki sam bez użycia oleju palmowego, a przejście na alternatywne składniki może kosztować firmę dodatkowe 8-22 miliony dolarów rocznie.



Po tym, jak obraz stał się viralem, Nutella powiedziała w oświadczeniu: „Nie ujawniamy pełnych proporcji składników Nutelli, ponieważ nasza receptura jest wyjątkowa i chcemy to chronić. Etykieta produktu zawiera proste i czytelne informacje o wartości odżywczej w porcji 15g lub dwóch czubatych łyżeczkach, a także w przeliczeniu na 100g. Składniki są również wymienione na stronie Nutella.”

Ferrero, który produkuje Nutellę, dodaje: „Jednym z głównych przekonań żywieniowych Ferrero jest to, że małe porcje pomagają ludziom cieszyć się ulubionymi potrawami z umiarem. Oznakowanie naszych produktów umożliwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów i zapewnia, że ​​Nutella może być spożywana jako część zbilansowanej diety”.


W odpowiedzi na niedawne obawy przed rakiem związane z produktami Nutella, powiedzieli: „Zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów jest absolutnym i priorytetem dla Ferrero i potwierdzamy, że produkty Ferrero są bezpieczne. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) przeanalizował obecność zanieczyszczeń w dużej liczbie produktów i olejów, stwierdzając, że obecność zanieczyszczeń zależy od stosowanych olejów i tłuszczów oraz procesów, którym są poddawane.

„Z tego powodu Ferrero starannie dobiera surowce wysokiej jakości i stosuje określone procesy przemysłowe, które ograniczają ich obecność do minimalnych poziomów, w pełni zgodnie z parametrami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły ds. jakości stale monitorują takie czynniki i gwarantują konsumentowi bezpieczeństwo żywnościowe naszych produktów”.


źródło: https://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-4131264/What-REALLY-goes-jar-Nutella.html

147 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page