top of page

Koper Włoski - Fenkuł - nie tylko na talerzu. Dlaczego warto pić herbatę z jego nasion?

Koper włoski jest niskokaloryczny i hamuje apetyt, a wszystkie jego części w tym nasiona dostarczają wielu ważnych składników odżywczych oraz są bogate w silne przeciwutleniacze.


Zarówno aromatyczne, chrupiące cebulki, jak i aromatyczne nasiona kopru włoskiego są bardzo pożywne i mogą oferować wiele imponujących korzyści zdrowotnych. Dodanie ich do diety może poprawić zdrowie serca, zmniejszyć stan zapalny, zmniejszyć apetyt, a nawet zapewnić działanie przeciwnowotworowe.



Morfologia:

Roślina zielna osiągająca wysokość do 2 m[1]. Łodyga Prosta, naga, drobno żebrowana, o silnym nalocie woskowym, rozgałęziona i ulistniona skrętolegle. Liście Trzykrotnie pierzaste, o odcinkach nitkowatych, ogonkowe o pochwiastej nasadzie. Kwiaty Drobne, żółte, zebrane w baldachy złożone na szczytach pędów. Kwiaty 5-krotne, 1 słupek, 5 pręcików. Owoc Owocem jest rozłupnia o prawie walcowatym kształcie, z zaokrągloną podstawą i węższym szczytem uwieńczonym dużym podszyjczem[2]. Zazwyczaj ma 3–12 mm długości i 3–4 mm szerokości[3]. Rozłupki są gładkie. Każda ma 5 wyraźnych, drobnych, wypukłych żeberek[4]. Owoc odmiany gorzkiej jest barwy zielonawobrunatnej, brunatnej lub zielonej, natomiast odmiany słodkiej jest jasnozielony lub jasnożółtawobrunatny[5]. Korzeń Gruby, palowy, wrzecionowaty, barwy żółtawobiałej.


Wartości odżywcze kopru włoskiego:

Zarówno koper włoski, jak i jego nasiona są bogate w składniki odżywcze. Oto składniki odżywcze na 1 filiżankę (87 gramów) surowej cebuli kopru włoskiego i 1 łyżkę (6 gramów) suszonych nasion kopru włoskiego:


Warto zwrócić uwagę iż oprócz antyoksydacyjnej witaminy C oraz wielu minerałów, zarówno cebula, jak i nasiona kopru włoskiego zawierają mineralny mangan , który jest ważny dla aktywacji enzymów, metabolizmu, ochrony komórek, rozwoju kości, regulacji poziomu cukru we krwi i gojenia się ran.


Być może najbardziej imponujące korzyści z nasion kopru włoskiego i kopru włoskiego pochodzą z zawartych w nich przeciwutleniaczy i silnych związków roślinnych.


Wykazano, że olejek eteryczny z rośliny zawiera ponad 87 lotnych związków, w tym przeciwutleniacze polifenolowe, kwas rozmarynowy, kwas chlorogenowy, kwercetynę i apigeninę (6).

Przeciwutleniacze polifenolowe są silnymi środkami przeciwzapalnymi, które mają potężny wpływ na zdrowie.

Badania sugerują, że osoby przestrzegające diety bogatej w te przeciwutleniacze mają mniejsze ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, otyłość, rak, choroby neurologiczne i cukrzyca typu 2 (7).

Co więcej, w nasionach kopru włoskiego zidentyfikowano ponad 28 związków, w tym anetol, fenchon, metylochawikol i limonen.

Badania na zwierzętach i probówkach wskazują, że związek organiczny anetol ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne (8).

Wreszcie, związek roślinny limonen pomaga zwalczać wolne rodniki i, jak wykazano, chroni komórki szczurów przed uszkodzeniami spowodowanymi przez niektóre choroby przewlekłe


Nasiona kopru włoskiego mogą pomóc ograniczyć apetyt .

Badanie przeprowadzone na 9 zdrowych kobietach wykazało, że osoby, które wypiły 250 ml herbaty z 2 gramami nasion kopru włoskiego przed zjedzeniem obiadu, czuły się znacznie mniej głodne i spożywały mniej kalorii podczas posiłku niż osoby, które piły herbatę placebo (11).

Anetol, główny składnik olejku eterycznego z kopru włoskiego, może odpowiadać za właściwości tłumiące apetyt rośliny.

To powiedziawszy, inne badanie z udziałem 47 kobiet wykazało, że osoby, które suplementowały 300 mg ekstraktu z kopru włoskiego dziennie przez 12 tygodni, przybrały na wadze niewielką ilość w porównaniu z grupą placebo. Nie odczuwali też zmniejszonego apetytu (12).

Badania w tej dziedzinie są sprzeczne i potrzeba więcej badań, aby w pełni zrozumieć potencjalne właściwości zmniejszające apetyt kopru włoskiego.


Spożywanie kopru włoskiego i jego nasion może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Są one wypełnione błonnikiem - składnikiem odżywczym, który zmniejsza niektóre czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysoki poziom cholesterolu.

Jedna filiżanka (87 gramów) porcji surowej cebulki kopru włoskiego zawiera 3 gramy błonnika - 11% dziennej wartości referencyjnej (DRV).

Diety bogate w błonnik są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Przegląd 22 badań wykazał, że większe spożycie błonnika pokarmowego wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca. Na każde dodatkowe 7 gramów błonnika spożywanego dziennie ryzyko chorób serca spadło o 9% (13).

Koper włoski i jego nasiona zawierają również składniki odżywcze, takie jak magnez, potas i wapń, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowego serca (14).

Na przykład włączenie do diety bogatych źródeł potasu może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi, które jest czynnikiem ryzyka chorób serca (15).



Szeroka gama silnych związków roślinnych kopru włoskiego może pomóc chronić przed chorobami przewlekłymi, w tym niektórymi nowotworami.

Na przykład, stwierdzono, że anetol - jeden z głównych składników aktywnych nasion kopru włoskiego - wykazuje właściwości przeciwrakowe .

Jedno badanie z użyciem probówki wykazało, że anetol hamował wzrost komórek i indukował apoptozę lub zaprogramowaną śmierć komórki w ludzkich komórkach raka piersi (16).

W innym badaniu z probówki zaobserwowano, że ekstrakt z kopru włoskiego zatrzymał rozprzestrzenianie się ludzkich komórek raka piersi i wywoływał śmierć komórek rakowych (17).

Badania na zwierzętach sugerują również, że ekstrakt z nasion może chronić przed rakiem piersi i wątroby (18).

Chociaż wyniki te są obiecujące, konieczne są badania na ludziach, zanim koper włoski lub jego ekstrakt można zalecić jako alternatywne leczenie raka.


Wykazano, że koper włoski ma właściwości galaktogenne, co oznacza, że ​​pomaga zwiększyć wydzielanie mleka u kobiet karmiących. Badania sugerują, że określone substancje występujące w anetolu, takie jak dianetol i fotoanetol, są odpowiedzialne za galaktogenne działanie rośliny (6).

Koper włoski może zwiększać wydzielanie mleka i poziom prolaktyny we krwi - hormonu, który sygnalizuje organizmowi produkcję mleka kobiecego (20).

Jednak inne badania nie wykazały wpływu na wydzielanie mleka lub przyrost masy ciała niemowląt. Negatywne skutki uboczne, takie jak słaby przyrost masy ciała i trudności w karmieniu, zgłaszano również u niemowląt, których matki piły herbatki laktacyjne zawierające koper włoski (21, 22, 23).

Z tych powodów kobiety karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed użyciem kopru włoskiego w celu stymulacji produkcji mleka.


Oprócz korzyści wymienionych powyżej koper włoski i jego nasiona mogą poprawić stan zdrowia w następujący sposób:

  1. Może mieć właściwości antybakteryjne. Badania pokazują, że wyciąg z kopru włoskiego hamuje wzrost potencjalnie szkodliwych bakterii i drożdży, takich jak Escherichia coli , Staphylococcus aureus i Candida albicans (24).

  2. Może zmniejszyć stan zapalny. Silne przeciwutleniacze zawarte w koprze włoskim, takie jak witamina C i kwercetyna, mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i poziom markerów stanu zapalnego (25).

  3. Może korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne. Badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z kopru włoskiego może zmniejszać deficyty pamięci związane ze starzeniem (26).

  4. Może łagodzić objawy menopauzy . Przegląd 10 badań wykazał, że koper włoski może poprawić funkcje seksualne i satysfakcję u kobiet w okresie menopauzy, a także złagodzić uderzenia gorąca, swędzenie pochwy, suchość, ból podczas seksu i zaburzenia snu (27).

Roślina kosmetyczna

Napar może być stosowany do przemywania tłustej skóry. Olejek fenkułowy stosowany jest w mieszankach zapachowych dodawanych do past do zębów, płynów do płukania ust, mydeł i innych kosmetyków[11]. Nasiona fenkułu żuje się dla odświeżenia oddechu[12].


Środki ostrożności

Chociaż koper włoski i jego nasiona są prawdopodobnie bezpieczne, gdy są spożywane z umiarem, istnieją pewne obawy dotyczące bezpieczeństwa w przypadku bardziej skoncentrowanych źródeł kopru, takich jak ekstrakty i suplementy.

Na przykład koper włoski ma silne właściwości estrogenne, co oznacza, że ​​działa podobnie do hormonu estrogenu. Chociaż może to pomóc złagodzić objawy menopauzy , może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży.

Ze względu na działanie podobne do estrogenów istnieje obawa o potencjalną teratogenność rośliny - możliwość zakłócenia wzrostu i rozwoju płodu.

Badanie, w którym oceniano teratogenność olejku eterycznego z kopru włoskiego, wykazało, że wysokie dawki mogą mieć toksyczny wpływ na komórki płodu (28).

Chociaż jedzenie kopru włoskiego i jego nasion jest prawdopodobnie bezpieczne, kobiety w ciąży powinny unikać przyjmowania suplementów lub spożywania olejku eterycznego z tej rośliny.

Koper włoski może również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym pigułkami estrogenowymi i niektórymi lekami przeciwnowotworowymi , dlatego zawsze skonsultuj się z lekarzem przed zastosowaniem dużych dawek suplementu, olejku eterycznego lub ekstraktu (29).



HERBATA przygotowywana wg. włoskich procedur


Jak zrobić herbatę z kopru włoskiego:

Umiejętność przygotowania herbaty z kopru włoskiego jest jednym z tych rozwiązań, o których należy zawsze pamiętać. O tak, ponieważ dobra herbata ziołowa do kopru włoskiego może być bardzo przydatna dla osób cierpiących na wzdęcia żołądka, zatrzymywanie wody, ale także wspomagające trawienie. Ale dowiedzmy się więcej o właściwościach kopru włoskiego i nauczmy się, jak przygotować bardzo przydatną herbatę z kopru włoskiego.





HERBATA ZIOŁOWA Z KOPRU WŁOSKIEGO: WŁAŚCIWOŚCI

Koper herbata zawiera wiele właściwości tej rośliny zielnej Śródziemnego. Bogaty w fitoestrogeny , koper jest często stosowany w leczeniu problemów z kolką, wzdęcia, zespołu nadwrażliwości jelita grubego, nerki, śledziony, wątroby i płuc. Przydaje się również w łagodzeniu apetytu, powiększaniu piersi, regulowaniu cyklu miesiączkowego, poprawie układu pokarmowego i działaniu drenującym. Koper jest również powszechnie stosowany w leczeniu braku miesiączki, dusznica bolesna, astma, zaburzenia lękowe, depresja, zgaga, niższe ciśnienie krwi. Możesz w to nie wierzyć, ale koper włoski jest również stosowany w celu zwiększenia libido, przy przekrwieniu dróg oddechowych, kaszlu, jest również wskazany przy nadciśnieniu.




HERBATA Z KOPRU WŁOSKIEGO: CZEGO POTRZEBUJESZ

  • Całe nasiona kopru włoskiego: 2 łyżeczki

  • Liście kopru włoskiego

  • Korzeń kopru włoskiego

HERBATA Z KOPRU WŁOSKIEGO: JAK POSTĘPOWAĆ

Aby zrobić herbatę z kopru włoskiego , można postępować na różne sposoby, używając nasion kopru, liści lub korzeni posiekanego kopru włoskiego . Zacznij od lekkiego zmiażdżenia nasion kopru włoskiego . W ten sposób możesz w pełni skorzystać z zawartych w nim substancji. To samo z liśćmi i korzeniami rośliny. W tym drugim przypadku należy pozostawić do zaparzenia jeszcze kilka minut, aby ekstrapolować jak najwięcej olejku eterycznego z kopru włoskiego. Następnie dodaj do każdego rodzaju kopru, dwie szklanki wody. Podgrzej wodę bez doprowadzania jej do wrzenia: zbyt wysokie temperatury mogą zniszczyć lotne składniki kopru włoskiego. Pozostaw wszystko do zaparzenia na 5-10 minut. Jeśli ciesząc się herbatą ziołową nie lubisz czuć kawałków kopru włoskiego, możesz przefiltrować go durszlakiem.


HERBATA ZIOŁOWA Z KOPRU WŁOSKIEGO: WSKAZÓWKI


Nie używaj herbaty z kopru włoskiego jako substytutu leków lub leków przepisanych przez lekarza. Unikaj też picia herbaty z kopru włoskiego, kiedy jesteś w ciąży . Ze względu na produkcję estrogenu, koper włoski w ciąży należy stosować ostrożnie i tylko w postaci wlewu w małych dawkach. Na przykład, 10% nasion kopru włoskiego w herbacie ziołowej jest dozwolone, natomiast olejku eterycznego należy bezwzględnie unikać ze względu na wysokie stężenie składników aktywnych.




bottom of page