top of page

BROM - dlaczego pieczywo i tapicerki samochodowe powodują impotencje, depresje ?

Zaktualizowano: 26 mar 2023

Większość ludzi nie ma pojęcia, czym jest brom ani gdzie się go znajduje. Jednak większość ludzi będzie zaskoczona tym, że brom jest bardzo powszechny w środowisku. Możesz spożywać go w napojach gazowanych, pieczywie lub wchłaniać go z tapicerki sofy. Co gorsza,coraz więcej dowodów wskazuje, że brom nie jest bezpieczną substancją i może być szkodliwy dla zdrowia. Zobacz gdzie występuje i jak go uniknąć.


Brom jest pierwiastkiem chemicznym, niemetalem, należy do grupy fluorowców (chlor, fluor, jod). Brom jest dobrze rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych.W dużych ilościach ma właściwości silnie toksyczne. Powoduje poparzenia skóry oraz trudno gojące się rany. Opary bromu mają duszący i nieprzyjemny zapach, który działa drażniąco na błony śluzowe. Brom bardzo łatwo wchłania się do organizmu, ale również łatwo i szybko jest z niego wydalany. Wchłania się poprzez przewód pokarmowy, płuca oraz skórę.




Gdzie znajduje się brom?

Brom w przyrodzie nie istnieje samodzielnie. Najczęściej występuje razem z chlorem. Ilość bromu w skorupie ziemskiej jest mała. Największe jego stężenie, choć wciąż małe, występuje w wodach morskich i oceanicznych.

Jednak dzisiaj ludzie są narażeni na nadmierną ilość bromu. Brom jest wszechobecny, dodawany przez producentów do wielu produktów głównie ze względu na jego bardzo skuteczną zdolność do zwalczania bakterii, grzybów, wirusów. A w przeciwieństwie do chloru brom nie zostawia charakterystycznego zapachu. Posiada również zdolności łączenia się z różnymi pierwiastkami i bardzo łatwo reaguje ze sproszkowanymi metalami.


Znaleźć go więc można:

  • Warzywa i Owoce - Wiadomo, że wiele pestycydów stosowanych w rolnictwie zawiera bromek metylu.

  • Mięso - Produkty chemiczne na bazie bromu to sprawdzone zabiegi redukcji patogenów, które można stosować na tuszach, częściach, wykończeniach i organach, a także w systemach wytwarzania lodu do ogólnego zastosowania w przetwórstwie drobiu. Ciecz na bazie bromu stosowana do dezynfekcji organizmów Gram-ujemnych w zbiornikach, pompach lub lekach używanych do dostarczania produktu, rurociągów i rurek połączonych z liniami wodnymi w obiektach dla zwierząt, inwentarza żywego i drobiu.

  • Wyroby gospodarstwa domowego - Brom jest szeroko stosowany w produkcji plastiku, płyt komputerowych i tapicerki.

  • Pieczywie - Śladowe ilości bromu są często obecne w niektórych mąkach i pieczonych produktach spożywczych. Dodatek do pieczywa z odpieku i ciasteczek Bromian potasu (E 924) jest zakazany w Unii Europejskiej , zastąpiła go L-cysteina (E920) aminokwas wytwarzana głównie w Chinach z piór i ludzkich włosów - smacznego!

  • Napojach - Wiele napojów bezalkoholowych, takich jak gatorade, mountain dew, fresca i inne cola o smaku cytrusowym, zawiera bromek

  • Lekach - Brom często znajduje się w niektórych lekach, np na astmę, inhalatory, aerozole do nosa i niektóre gazowe środki znieczulające.

  • Produkty do higieny osobistej - płyny do płukania ust, pasty do zębów, niektóre kosmetyki i zapachy, farby do włosów

  • Tkaninach i tapicerkach - Brom w postaci eterów polibromodifenylowych jest stosowany jako środek ogniochronny w tkaninach dywanowych, materacach i tapicerce.

  • Wodzie basenowej - Brom jest często używany do leczenia basenów i jacuzzi.

  • Farby - ma zastosowanie w produkcji papierów fotograficznych, środków wybielających i dezynfekujących, atramentów czy farb.

  • W pojazdach silnikowych - nowe samochody prawie zawsze mają pozytywny wynik testu na obecność bromu na podłokietnikach, siedzeniach, tapicerce drzwi, gałkach i tapicerce.



Problemy z pieczywem


Jednym z produktów spożywczych, o których często wiadomo, że zawiera brom, jest mąka. Mąkę wytwarza się z pszenicy, kukurydzy, prosa i innych zbóż. Te produkty spożywcze są często zanieczyszczone pestycydami zawierającymi brom i trafiają do ludzkiego łańcucha pokarmowego.

Innym powodem obecności bromu w wypiekach jest to, że bromian potasu jako dodatek (nielegalny w UE) jest często stosowany jako dodatek do niektórych produktów spożywczych. Bromian sprawia, że ​​ciasto jest bardziej jędrne i rozszerzalne.

Na świecie jak i w Polsce aż do roku 1980 każdy obywatel, z samym tylko chlebem, zjadał co najmniej 700 mcg (mikrogramów) jodu. A jod dodawano do wielu innych produktów spożywczych. Obecnie dobową normę jodu obniżono do 150 mcg. Powoli weszły zmiany technologiczne i zaprzestano dodawania jodu do wyrobów spożywczych – m.in. mąki, chleba, makaronów, masła, mleka i przetworów, i innych.


A w mące mamy coraz większy dodatek bromu z oprysków zbóż. Więc w pieczywie mamy już dwie podejrzane substancje, które mogą reagować z naszym układem nerwowym (i nie tylko):

  • Gluten – usypiający, otumaniający i paraliżujący mózg i układ nerwowy – od milionów lat był obroną zbóż i ich przodków przed roślinożercami i owadami.

  • Brom - powoduje schizofrenię, majaki, omamy, opóźnienia psychomotoryczne, depresję, przyćmienie procesów poznawczych, otępiałość, ospałość, apatyczność, myśli samobójcze i inne. Nie u wszystkich ludzi zatrutych bromem wystąpią wszystkie objawy. Pamiętajmy, że ostre zatrucie metalami, w tym bromem (to wymieniane w encyklopediach) znacznie różni się od zatrucia lżejszego, ale przewlekłego.





Jego zły wpływ na zdrowie:

Kiedy brom dostanie się do organizmu, robi dwie rzeczy: 1) zastępuje jod, który może prowadzić do niedoczynności tarczycy i 2) brom ma swój własny, toksyczny wpływ na tkanki:



Konkurencja z jodem


Brom należy do rodziny pierwiastków halogenkowych, która obejmuje chlor, fluor i jod. To, co sprawia, że ​​brom jest tak niebezpieczny, to fakt, że gdy znajdzie się w organizmie, również konkuruje o te same receptory jodu. Ponieważ tarczyca potrzebuje jodu do wytwarzania hormonu tarczycy, brom może konkurować z jodem, a organizm nie jest już w stanie wytwarzać hormonu tarczycy. A co bardziej poważne, jod jest potrzebny w śladowych ilościach przez większość narządów ciała. I w każdym przypadku brom działa jako substytut jodu. Tak więc zasadniczo dana osoba będzie cierpieć na wyraźną niedoczynność tarczycy.




Tłumi poped seksualny


Wiele mówi się również o tym, że bromek potasu wykorzystywany był w wojsku i miał on na celu zminimalizować, a nawet stłumić napięcie seksualne u żołnierzy. Oczywiście na ten moment od takich praktyk już dawno się odeszło ponieważ był jedną z przyczyn tzw. „Syndromu wojny w Zatoce”, na którego zmarło kilkaset tysięcy amerykańskich i angielskich żołnierzy.



Karmienie piersią a brom


W badaniach naukowych na szczurach karmiących po podaniu dawek bromu u matek zaobserwowano dwa wyraźne następstwa niewątpliwie spowodowane wysokim spożyciem bromków: stagnację w zakresie diety i poboru wody w okresie laktacji oraz wyraźny spadek produkcji mleka matki. Bardzo wysokie spożycie bromku u matek w okresie karmienia spowodowało również wyraźne zmniejszenie przyrostów masy ciała u ich młodych ssących. Jony bromkowe połknięte przez samice z łatwością przenikały do ​​mleka szczurów.



Wywołuje raka