top of page

Triphala leczy zaburzenia żoładkowo-jelitowe i choroby zębów. Badania naukowe.

Chociaż być może nigdy nie słyszałeś o Triphali, była ona używana jako środek leczniczy od ponad 1000 lat. Ta ziołowa mikstura składa się z trzech roślin leczniczych pochodzących z Indii. Jest podstawą tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej, jednego z najstarszych systemów medycznych na świecie, który powstał w Indiach ponad 3000 lat temu (1). Ze względu na wiele rzekomych korzyści zdrowotnych Triphala staje się coraz bardziej popularna na całym świecie.





Co to jest Triphala?


Triphala była stosowana w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej od czasów starożytnych jako wielozadaniowe leczenie objawów, od dolegliwości żołądkowych po ubytki w zębach. Uważa się również, że promuje długowieczność i ogólny stan zdrowia (2).

Jest uważany za lek wieloziołowy, co oznacza, że ​​składa się z kilku różnych ziół leczniczych.

Preparaty wieloziołowe są powszechnie stosowane w medycynie ajurwedyjskiej, tradycyjnym systemie kładącym nacisk na zapobieganie chorobom i promocję zdrowia.

Uważa się, że połączenie synergicznych ziół zapewnia dodatkową skuteczność terapeutyczną i jest skuteczniejszym leczeniem niż jakikolwiek składnik przyjmowany samodzielnie (3).

Triphala to mieszanka suszonych owoców następujących trzech roślin pochodzących z Indii:


Amla (Emblica officinalis)

Bardziej znana jako agrest indyjski, amla odgrywa ważną rolę w medycynie ajurwedyjskiej.Jest to jeden z najstarszych jadalnych owoców znanych w Indiach (4). Agrest indyjski to jadalny owoc małego lub średniego drzewa, które rośnie w całych Indiach. Jagody mają kwaśny, ostry smak i włóknistą konsystencję. Z tego powodu jagody są często marynowane, moczone w syropie cukrowym lub gotowane w naczyniach, aby zwiększyć smakowitość.

Agrest indyjski i jego ekstrakt są wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu objawów takich jak zaparcia, a także w profilaktyce raka. Agrest indyjski jest bardzo pożywny i bogaty w witaminę C, aminokwasy i minerały ( 5 ). Zawierają również silne związki roślinne, takie jak fenole, garbniki, kwas fillembelinowy, rutyna, kurkuminoidy i emblicol (6).

Kilka badań probówkowych sugeruje, że agrest indyjski ma silne właściwości przeciwnowotworowe.

Na przykład w badaniach in vitro wykazano, że ekstrakt z indyjskiego agrestu hamuje wzrost komórek raka szyjki macicy i jajnika (7,8). Nie ma jednak jeszcze na to dowodów in vivo.


Bibhitaki (Terminalia bellirica)

Terminalia bellirica to duże drzewo, które powszechnie rośnie w Azji Południowo-Wschodniej.

W medycynie ajurwedyjskiej znane jest jako „Bibhitaki”, gdzie owoce drzewa są stosowane w leczeniu powszechnych dolegliwości, takich jak infekcje bakteryjne i wirusowe. Bibhitaki zawiera garbniki, kwas elagowy, kwas galusowy, lignany i flawony, a także wiele innych silnych związków roślinnych, które uważa się za odpowiedzialne za jego właściwości lecznicze ( 9 ).

Ten silny lek ziołowy ma wiele zastosowań i może pomóc w leczeniu wielu problemów medycznych. W szczególności Bibhitaki badano pod kątem właściwości przeciwzapalnych. W jednym badaniu 500 mg Terminalia bellirica znacznie obniżyło poziom kwasu moczowego u pacjentów z dną moczanową, stanem zapalnym charakteryzującym się gromadzeniem się kwasu moczowego w organizmie (10).

Bibhitaki jest również powszechnie stosowany w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia cukrzycy i regulacji poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak, ponieważ Bibhitaki jest bogaty w kwas galusowy i kwas elagowy, dwa fitochemikalia, które mają korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, wrażliwość na insulinę i masę ciała (11,12). Te chemikalia roślinne pomagają promować wydzielanie insuliny z trzustki i wykazano, że obniżają wysoki poziom cukru we krwi i poprawiają oporność na insulinę w badaniach na zwierzętach ( 13 ,14).


Haritaki (Terminalia chebula)

Terminalia chebula to drzewo lecznicze, które rośnie na całym Bliskim Wschodzie, w Indiach, Chinach i Tajlandii. Roślina ta jest znana jako „Haritaki” w Ajurwedzie, gdzie małe, zielone owoce drzewa Terminalia chebula są używane jako lekarstwo. Jest jednym z głównych składników Triphali (15). Haritaki jest bardzo szanowany w Ajurwedzie i często określany jako „król leków”. Jest stosowany od czasów starożytnych jako lekarstwo na wiele schorzeń, w tym choroby serca, astmę, wrzody i dolegliwości żołądkowe (16).

Haritaki zawiera fitochemikalia, takie jak terpeny, polifenole, antocyjany i flawonoidy, które mają silne właściwości zdrowotne. Badania wykazały, że haritaki ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Dodatkowo Haritaki jest powszechnie stosowany w medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu problemów trawiennych, takich jak zaparcia. Badania na zwierzętach wykazały, że leczenie lekiem Haritaki wydłuża czas pasażu jelitowego, co może pomóc złagodzić zaparcia (17,18).


Możliwe korzyści zdrowotne Triphala

Triphala jest promowana jako lek na wiele powszechnych dolegliwości oraz sposób na zapobieganie chorobom przewlekłym.

Właściwości przeciwzapalne Triphala zawiera szereg przeciwutleniaczy, które pełnią funkcje ochronne w organizmie. Zawiera witaminę C, flawonoidy, polifenole, garbniki i saponiny, a także inne silne związki roślinne (19). Związki te pomagają zwalczać stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki, które są cząsteczkami, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do przewlekłej choroby. Wykazano, że diety bogate w przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów, cukrzycy i przedwczesnego starzenia (20,21,22,23). Co więcej, w badaniach na zwierzętach wykazano, że Triphala zmniejsza stan zapalny i uszkodzenia spowodowane przez zapalenie stawów (24,25). Badania wykazały, że suplementacja przeciwutleniaczami może również przynieść pewne korzyści, w tym ochronę przed chorobami serca, poprawę wyników sportowych i zmniejszenie stanu zapalnego (26,27, 28 ).

Może chronić przed niektórymi nowotworami Wykazano, że Triphala chroni przed niektórymi nowotworami w wielu badaniach w probówkach i na zwierzętach. Na przykład wykazano, że hamuje wzrost chłoniaka, a także raka żołądka i trzustki u myszy (29,30). Ten ziołowy lek wywoływał również śmierć komórek raka okrężnicy i prostaty w badaniach probówkowych (31,32). Naukowcy zasugerowali, że wysoki poziom silnych przeciwutleniaczy w Triphala, takich jak kwas galusowy i polifenole, może być odpowiedzialny za jej właściwości przeciwnowotworowe (33). Chociaż wyniki te są obiecujące, do oceny bezpieczeństwa i skuteczności potrzebne są badania na ludziach dotyczące jego potencjalnych właściwości w walce z rakiem.

Może chronić przed chorobami zębów i próchnicą Triphala może korzystnie wpływać na zdrowie zębów na kilka sposobów. Triphala ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej, która jest częstą przyczyną próchnicy i zapalenia dziąseł (zapalenie dziąseł). W jednym badaniu z udziałem 143 dzieci stwierdzono, że płukanie płynem do płukania jamy ustnej zawierającym ekstrakt Triphala zmniejsza odkładanie się płytki nazębnej, zapalenie dziąseł i rozwój bakterii w jamie ustnej (34). Inne badanie wykazało, że leczenie płynem do płukania jamy ustnej na bazie produktu Triphala doprowadziło do znacznego zmniejszenia zapalenia płytki nazębnej i dziąseł u hospitalizowanych pacjentów z chorobami przyzębia (35).

Może pomóc w utracie wagi Niektóre badania wykazały, że Triphala może pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha. W jednym badaniu szczury karmione dietą wysokotłuszczową z dodatkiem Triphala odnotowały bardziej znaczącą redukcję masy ciała, spożycia energii i tkanki tłuszczowej w porównaniu do myszy, którym nie podano suplementu Triphala (36). Inne badanie 62 otyłych osób dorosłych wykazało, że ci, którzy suplementowali 10-gramową dzienną dawką proszku Triphala, doświadczyli większego zmniejszenia masy ciała, obwodu talii i obwodu bioder niż ci, którzy otrzymywali placebo (37).

Może być stosowany jako naturalny środek przeczyszczający Triphala była stosowana od czasów starożytnych jako naturalny lek na problemy trawienne, takie jak zaparcia . Jest alternatywą dla środków przeczyszczających dostępnych bez recepty, a jego skuteczność została wykazana w kilku badaniach. W jednym badaniu pacjenci leczeni środkiem przeczyszczającym zawierającym łuskę izabgolu, ekstrakt z senesu i Triphala doświadczyli znacznej poprawy objawów zaparcia, w tym zmniejszenia wysiłku i pełniejszej ewakuacji (38). W innym badaniu u pacjentów z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi Triphala zmniejszył zaparcia, ból brzucha i wzdęcia oraz poprawił częstotliwość i konsystencję wypróżnień ( 39 ). Wykazano również, że zmniejsza stan zapalny jelit i naprawia uszkodzenia jelit w badaniach na zwierzętach (40,41).


Potencjalne skutki uboczne

Chociaż Triphala jest ogólnie uważana za bezpieczną i ma potencjalne korzyści zdrowotne, u niektórych osób może powodować działania niepożądane:

Na przykład, ze względu na swoje naturalne działanie przeczyszczające, może powodować biegunkę i dyskomfort w jamie brzusznej, zwłaszcza w dużych dawkach.

Ponadto może wchodzić w interakcje lub zmniejszać skuteczność niektórych leków, w tym leków rozrzedzających krew, takich jak warfaryna. Produkt Triphala nie jest zalecany dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią i nie należy go podawać dzieciom. Nie ma badań naukowych dotyczących stosowania produktu Triphala w tych dwóch grupach populacji i nie można zagwarantować jego pełnego bezpieczeństwa.



Podsumowując


Triphala to starożytna kuracja ajurwedyjska, która stała się popularnym ziołowym lekarstwem na wiele dolegliwości.

Badania pokazują, że może pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym, a badania in vitro wykazały możliwy efekt ochronny przed niektórymi nowotworami. Jest również stosowany jako naturalna alternatywa leczenia zaparć i problemów z zębami, takich jak nadmiar płytki nazębnej i zapalenie dziąseł. Może nawet pomóc w utracie wagi i regulacji cukru we krwi.

bottom of page